Guvernul se gândește cum să impoziteze o parte din cele 4,3 miliarde lei procurări on-line ale moldovenilor

În 2019 moldovenii vor procura on-line de peste hotarele țării bunuri și servicii în valoare de 4,3 miliarde lei, cea ce este de 2 ori mai mult decât acum 3 ani în urmă, când procurările on-line au fost de 2 miliarde lei.
Această piață înregistrează o creștere anuală de 30% și este cea mai dinamică piață din Moldova. Nu este greu de calculat că în 2020 procurările on-line de peste hotare se vor apropia de 6 miliarde lei, iar în mai puțin de 3 ani vor depăși suma de 10 miliarde lei.

Evident că mai devreme sau mai târziu această piață trebuia să trezească interesul Guvernului, în sensul impozitării ei.

Cea mai mare parte a procurărilor on-line se referă la bunuri de consum personal cu valoare mică, care conform legislației actuale nu se supun impozitării în caz de import.

Dar o parte din această sumă este utilizată pentru procurarea de divertisment on-line, care în opinia Guvernului trebuie să fie impozitat și această impozitare se regăsește în politica fiscală pentru anul viitor.
Guvernul a decis să atragă atenția la cea mai dinamică piață pe plan global:

Piața de Divertisment, care după mărime este comparabilă cu piața petrolieră și a gazelor naturale luate împreună. Oamenii cheltuie pentru divertisment mai mult decât pentru orice alt lucru. În 2019 această piață va atinge cota de 2,2 trilioane USD pe plan global sau 2,5% din PIB-ul global. Această piață conform PwC este împărțită în 15 segmente, iar multe din ele sunt prezente on-line. Aici se includ: Filme, muzică, jocuri video, reviste, cărți, care sunt procurate on-line.

Moldovenii în ultimii câțiva ani au devenit consumatori din ce în ce mai activi a divertismentului on-line, iar cei mai mari furnizori a acestor servicii sunt de peste hotarele țării și nu au relații fiscale cu autoritățile din Moldova. Prin politica bugetar-fiscală din 2020, Guvernul intenționează să oblige prestatorii globali de servicii de divertisment on-line să aibă relații fiscale cu Bugetul Moldovei și să achite TVA la serviciile prestate.

Este foarte greu să stabilim mărimea pieței, dar Guvernul presupune că vorbim despre cel puțin 500 milioane lei anual, iar impozitarea acestor servicii ar aduce suplimentar circa 100 milioane lei în bugetul de stat.

Dacă considerăm că 10% din procurările on-line sunt efectuate pentru achiziția de diverse servicii de divertisment: filme, jocuri, cărți, atunci prognoza Guvernului se adeverește. Un sondaj național este suficient pentru a spune cu exactitate cât consumă moldovenii pentru divertismentul on-line, dar cu certitudine acest consum se va dubla la fiecare 2-2,5 ani. Încasările bugetare de pe această piață vor înregistra cele mai mari creșteri în următorii ani și vor depăși de 2-3 ori creșterile veniturilor bugetare de pe alte domenii.
Economia globală și era informațională creează noi piețe și noi realități economice, iar Guvernul nu vrea să piardă ocazia de a impozita aceste noi preferințe de consum ale moldovenilor.

Intenția Guvernul de a impozita divertismentul on-line, va crea o motivație financiară pentru el să lupte cu pirateria și furtul intelectual din internet, deoarece Guvernul va dori ca totul să fie legal și impozabil. Pentru companii acest lucru cel mai probabil fa fi benefic, unicii care trebuie să înțeleagă că ceva se întâmplă suntem noi consumatorii, care din 2020 vom fi ”rugați” de Guvern să nu mai ”furăm” filme, muzică, jocuri on-line, dar să le procurăm și să mai plătim și impozite pentru ele.

191127_Achitări_online

99

Lasă un comentariu