De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

În ultimele 4-5 luni asistăm la o accelerare a creșterii prețurilor în Republica Moldova, care în luna august au atins nivelul de 5,5% anual.
Care este motivul și la ce să ne așteptăm în următoarele luni?
În opinia mea sunt câțiva factori, care au determinat și vor determina în viitor majorarea de prețuri.
190916_Preturile

Creșterea consumului neacoperit cu producere.
De la începutul anului 2018 până în prezent portofoliul de credite în economia națională s-a majorat cu circa 9 miliarde lei, dintre care 7 miliarde revin persoanelor fizice. Cea mai mare parte din acești bani au mers la consum curent. Aici se mai adaugă circa 2 miliarde lei majorări de salarii, din contul reducerii impozitelor, care au mers tot la consum curent. Guvernul s-a dezis de investiții publice, din contul impozitelor în favoarea consumului curent a populației. Deci avem o creștere de consum al populației de cel puțin 4-5 miliarde lei din contul creditelor și investițiilor publice, care nu au nici o acoperire de producție suplimentară. Într-o economie puternică acest consum ar fi generat creștere economică, dar în Moldova el a generat creșterea importurilor. Drept consecință avem timp de un an o înrăutățire a balanței comerciale cu peste 400 milioane USD. Acest fapt a creat un deficit de valută și a dus la deprecierea monedei naționale. De fapt creșterea consumului s-a realizat din contul importurilor, acoperite cu rezervele valutare ale BNM.

Deprecierea valutei naționale.
Valuta națională s-a depreciat datorită creșterii consumului neacoperit cu producție națională. Creșterea consumul populației a generat creșterea de importuri, care au provocat creșterea puternică a cererii de valută pe piața valutară. Deficitul de valută în ultimul an de zile a dus la deprecierea leului moldovenesc cu 6% față de coșul valutar EURO&USD. Datorită dependenței puternice a consumului populației de produsele de import, deprecierea valutei naționale a influențat direct creșterea prețurilor. În opinia noastră jumătate din creșterea prețurilor din ultimul an se datorează deprecierii valutei naționale.

Intervenția abuzivă a politicului.
Spre regret în ajun de alegeri politicul se bagă puternic în tot ce înseamnă prețuri. Cel mai direct se vede la prețurile reglementate, care după ani de reformă în continuare sunt dependente de politicieni. Aici vorbim de gaze naturale, energie electrică, apă, transport, prețurile la care sunt artificial menținute în ajun de alegeri, apoi sunt majorate, deseori nejustificat. Însă politicul se bagă nu doar la prețurile reglementate, economia Moldovei are un grad spoit de monopolizare, majoritatea bunurilor și serviciilor sunt prestate de câțiva monopoliști dependenți de puterea politică. Reducerea prețurilor în ajun de alegeri, de regulă este urmat de accelerarea lor de după alegeri. După alegeri au crescut prețurile la energia electrică, transportatorii solicită majorări, sunt discuții în privința gazelor naturale și apă.

Moldova în următorii 1,5 ani se va confrunta cu un proces continuu de creștere a prețurilor care va fi în coridorul 7-10% anual, datorită tuturor celor 3 factori enunțați mai sus.

Un gând despre &8222;De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?&8221;

Lasă un comentariu