Cum creșterea prețului la Petrol omoară ultimile rămășițe de concurență pe piața locală de produse petroliere din Moldova.

181012_Pret_Petrol
Prețul unui Barrel de petrol recalculat în lei a crescut cu 25% în ultimile 7 săptămâni. De la 1158 lei/barrel în august 2018 la 1444 lei/barell prima săptămână a lunii octombrie. Este cea mai brsucă creștere din acest an.
Această creștere se datorează în primul rând creșterii prețului unui barrel de petrol din aceastră perioadă, de la 69,82 la 85,44 USD și o ușoară depreciere a Leului moldovenesc față de USD, de la 16,59 la 16,91 Lei/USD.
Această creștere de preț a dus la majorarea prețului de import, dar nu a dus și la majorarea prețului de vânzare.
În rezultat companiile mari, integrate pe verticală nu au nici o problemă. Pentru ei indicatorul de bază sunt volumele de vânzări, iar profitul ei îl pot obține de la alte etape de producție, cum ar fi extragerea petrolului, prelucrarea lui și nu neapărat de la vânzare.
În schimb companiile mici au o singură sursă de venit, din vânzările de petrol.
În consecință, în situația acutală, mici operatori nu vor rezista șocului de pe piață și rând pe rând sunt expuși riscului de a falimenta spre marea bucurie a marilor operatori.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s